Het is weer voorjaar en de zon begint weer te schijnen, maar welke zonnebrandcrème moet ik nou eigenlijk gebruiken? Waarom is smeren zo belangrijk: Te veel blootstelling aan de zon veroorzaakt DNA schade in de huidcellen. Waardoor onze huid snel ouder wordt door het verlies van collageen en elastine. Dit tot gevolg van rimpels, pigmentvlekken ( ouderdomsvlekken) en het verergert couperose. En ander groot nadeel als je de huid niet goed beschermt tegen de zon is het verhoogde risico op huidkanker. Dus het is goed om elk jaar te investeren in verse zonnebrandcrème met de juiste SPF factor voor jouw huid. En ook voor je dagelijkse gezicht routine een product met SPF te gebruiken.
Wist je dat een goede SPF niet alleen je huid beschermd tegen de UV stallingen van de zon, maar tegen schadelijke stoffen vanbuiten af zoals uitlaat gassen ect. En dat het er ook voor zorgt dat er geen vocht onttrokken wordt uit je huid?
Minerale zonnebrand wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Het wordt ook wel organische zonnebrand genoemd. Van synthetische zonnebrand wordt gezegd dat bepaalde gebruikte stoffen juist huidkanker veroorzaken of dat we er minder vruchtbaar door kunnen worden. Dit komt omdat sommige synthetische filters verstoorde werking hebben op ons hormoonhuishouding en wordt gelinkt aan endometriose bij vrouwen en een laag aantal zaadcellen bij mannen. Als deze synthetische filters je huid binnendringt, werkt het als een oestrogeen in je lichaam, dit kan allergische huidreacties veroorzaken en een negatieve invloed hebben op de voortplantingsorganen van zowel mannen als vrouwen.
Dat was nou net niet wat je had verwacht bij zonnebrandcrème, of wel soms?
Wat is het verschil ?
Het verschil in natuurlijke zonnebrand en synthetische zit hem uiteraard in de filters die gebruikt worden en hoe ze werken.
Synthetische filter
Een synthetische filter wordt helemaal opgenomen in je huid, en beschermt je huid vanuit tussen onze huidlagen heen. Waardoor er nog steeds huidschade kan ontstaan. Doordat het in onze huid in moet trekken duurt het ook even voordat deze filters werken. Bij de synthetische variant worden chemische filters gebruikt, zoals bijvoorbeeld: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Bekijk alle filters
Minerale filters
Minerale zonnebrandmiddelen blijven op het oppervlak van onze huid achter en reflecteren de UV-A en UV-B-stralen als een spiegel. Hun effectiviteit is onmiddellijk en hun duur langer. Doordat een minerale filter niet in de huid trekt is de kans op huidirritatie klein. Zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid In de minerale zonnebrand varianten zitten fysische filters. Fysische filters zijn bijvoorbeeld titaniumoxide en zinkoxide.
Helemaal veilig in de zon zitten is bijna onmogelijk. Maar kies je voor een zonnebrand nature skins dan hoef je in ieder geval niet meer druk te maken over wat er allemaal in het flesje zit. Deze bevatten geen Minerale oliën, parabenen synthetische stoffen of parfums. En beschermt je huid net zo goed ,in sommige gevallen zelfs beter, tegen de zon. Waarom dus niet?